Äkässaivo - Pakasaivon sisarus

Äkässaivo ylhäältä
Äkässaivo nähtynä sen vieressä olevan kallion huipulta

Äkässaivo on ihan yhtä vaikuttava kuin sisaruksensa Pakasaivo, mutta erilaisella tavalla. Pakasaivo on syvä ja muistuttaa kaivoa, Äkässaivo on kuin lampi. Vesi on niin kirkasta että pinnalta näkee suoraan pohjalle. Syvyys on kuitenkin tuntematon. Silmämääräisesti arvioiden syvyyttä vaikuttaisi olevan ehkä puolet Pakasaivosta, mutta tämä on pelkkää arvailua. Veden kirkkaudesta johtuen tarkkailija näkee jokaisen kalan joka järvessä ui. Pakasaivon tapaan Äkässaivo on kiviseinämien ympäroimä, mutta ne eivät ole niin korkeat eivätkä jyrkät kuin Pakasaivossa. Myös muotonsa puolesta Äkässaivo muistuttaa Pakasaivoa, se on kapea eteläpäästä ja leveä pohjoispäästä. Yleisvaikutelman samankaltaisuus Pakasaivon kanssa on hätkähdyttävä.

Äkässaivon rannalla on valtava kivi, jota kutsutaan seitapahtaksi. Perimätiedon mukaan se on ollut palvoskivi.

Seitapahta rock
Seitapahta vierestä nähtynä

Äkässaivon ympäristöstä syntyy vaikutelma siitä, että sen syntyhistoria on ollut samankaltainen sisaruksensa kanssa, mutta jostakin syystä kehitys on pysähtynyt ennen kuin Pakasaivon kaltaista syvyyttä on saavutettu. Jos luonnonvoimat olisivat saaneet jatkaa toimintaansa Äkässaivon pohjoisosassa, olisi lopputulos varmaankin ollut hyvin samankaltainen Pakasaivon kanssa. Sekä Pakasaivossa että Äkässaivossa on runsaasti kuoppia, jotka vaikuttavat olevan ikään kuin saivojen pienoismalleja. Näillä alueilla ovat olosuhteet joskus olleet selvästi suotuisat saivojen syntymisen kannalta. Pakasaivon ja Äkässaivon välillä on linnuntietä etäisyyttä vain 17,38km.

Äkässaivo mainitaan Samuli Paulaharjun teoksessa "Lapin muisteluksia"(1992), joka sisältää perimätietona kulkeneita tarinoita, joita Paulaharju keräsi kolmena kesänä vaellusretkillään. Paulaharju koki Äkässaivon kauhistuttavana ja kirjoitti, että monet eivät uskalla käydä siellä lainkaan. Hänen kirjassaan mainittua tarinoita ei ole mahdollista vahvistaa, mutta kirjasta on tullut klassikkolähde kaikille Pakasaivosta ja Äkässaivosta kiinnostuneille.

Pakasaivon ja Äkässaivon lisäksi Paulaharju luokittelee seuraavat paikat saivoiksi(=järviä, jotka eivät ole kytköksissä läheisiin vesistöihin jokien välityksellä):

Saivo-järviksi(järviksi, jotka ovat kytköksissä läheisiin vesistöihin jokien välityksellä) hän luokittelee:

On huomionarvoista, että hakemalla termillä "*saivo*" osoitteessa https://asiointi.maanmittauslaitos.fi/karttapaikka/ löytyvät seuraavat paikat, joiden nimissä on merkkijono "saivo":

Näiden lisäksi Kolarissa on luonnonmuodostelma, jolla on nimi "Saivo".